Organisaties
Love Your Mind is een project Door en Voor jongeren. Het project richt zich op mentale gezondheid door middel van informatie, advies, voorlichting en (h)erkenning te bieden. Met als doel om de wachttijd dragelijker te maken en zwaardere zorg te voorkomen.
De komende drie jaar wordt volop ingezet op het onderdeel MindMaatjes, het creëren van een online omgeving om te chatten en whatsappen, fysieke spreekuren, ervaringscafés, themabijeenkomsten en weekenduitjes. Deze activiteiten vormen de basis voor Love Your Mind. Gesteund door de kracht van peer-to-peer interventie en de wetenschap dat de capaciteitsproblemen bij jeugdzorg nog niet zijn opgelost.
In 2019 hebben ‘Jongeren van GOUD’ een event georganiseerd over mentale gezondheid, genaamd Love Your Mind (LYM). Tijdens dit event kwam naar voren dat jongeren behoefte hebben aan andere jongeren om hen te ondersteunen. Door middel van een brede verkenning onder jongeren en professionals in de Jeugdhulp en GGZ is de behoefte naar een peer-to-peer interventie geïnventariseerd. Het draagvlak hiervoor is zowel onder jongeren als bij professionals groot. Jongeren vinden het vaak lastig om hulp te zoeken bij professionals (hulpverleners, psychiaters, psychologen). Ze bespreken hun problemen over het algemeen liever met iemand uit de eigen omgeving (ouders, familie, vrienden/vriendinnen).
Sinds de coronacrisis kampen steeds meer jongeren met mentale problemen. Het is nog de vraag of dit wordt veroorzaakt door de coronacrisis of dat deze problematiek door de crisis wordt uitvergroot. Uit onderzoek van Arne Popma, hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie blijkt dat jongeren zich minder gezond voelen en vaker last hebben van angst en somberheid door de coronamaatregelen. Popma zegt dat het cruciaal is om contact te houden met de jongeren en hun gezinnen.
“Samen met jongeren moeten we met ouders, professionals en politici nadenken hoe jongeren met elkaar en met vertrouwde volwassenen in contact kunnen blijven. En hoe we ondersteuning kunnen bieden op een manier die jongeren aanspreekt. Dat kan digitaal zijn, op een inloopplek, of door als hulpverlener naar jongeren te gaan. We kunnen ontzettend veel leren van deze tijd; óók van de jongeren die tijdens de eerste lockdown aangaven rust te ervaren door bijvoorbeeld minder schoolstress. Elke jongere verdient een oplossing op maat.”
Daarnaast is onvoldoende en tijdige hulp aanwezig vanwege capaciteitsproblemen. Love Your Mind is een instrument om de wachttijden en wachtlijsten voor jeugdhulpondersteuning tegen te gaan, te verminderen en te overbruggen.
Doelgroep
- De belangrijkste doelgroep van het Love Your Mind-project zijn jongeren die op de wachtlijst staan voor Jeugdzorg.
- Naast bovengenoemde doelgroep vindt Love Your Mind ook aansluiting bij jonge- ren tot en met 22 jaar, die niet op een wachtlijst voor jeugdzorg staan. Hierdoor is Love Your Mind voor elke jongere die een steuntje in de rug kan gebruiken.
Meerdere sporen
- 1-op-1-activiteiten met MindMaatjes.
- Online omgeving (website en sociale media) voor Love Your Mind met mogelijkheid om te chatten of te whatsappen.
- Wekelijks fysiek spreekuur.
- Ervaringscafés en themabijeenkomsten.
- Weekenduitjes.
Resultaten
Aan het eind van het project is het volgende bereikt:
- Er zijn na drie jaar zo’n 75 opgeleide MindMaatjes, rekening houdend met in- en uitstroom.
- Er is een online omgeving over mentale gezondheid voor jongeren met belang- rijke bijdrage door de ExpEx. De website wordt door minimaal 5.000 jongeren per jaar bezocht, waarvan 3000 unieke bezoekers.
- Er worden ongeveer 300 chatgesprekken per jaar gevoerd via de online omgeving.
- Er is een Instagramaccount van Love Your Mind. Deze wordt goed bezocht, per maand streven we 500 jongeren uit de regio te bereiken.
- Er is wekelijks een fysiek spreekuur dat bemenst wordt door MindMaatjes en ondersteund door professionals van het JIP. We gaan uit van 75 tot 100 jongeren per jaar die behoefte hebben aan face-2- face contact op het spreekuur.
- Er zijn maandelijks ervaringcafés voor deelnemers en geïnteresseerden. Per jaar komen ongeveer 175 jongeren met eventueel iemand uit hun netwerk naar deze cafés.
- Er zijn maandelijks themabijeenkomsten voor deelnemers aan Love Your Mind. Per jaar komen ongeveer 100 deelnemers naar de themabijeenkomsten.
- Er is maandelijks een weekenduitje voor deelnemers aan Love Your Mind. Jaarlijks nemen ongeveer 100 jongeren deel aan het weekenduitje.
Monitoring & uitrol
De activiteiten worden op diverse manieren gemeten en geëvalueerd. Het project wordt wetenschappelijk begeleid. De ervaringen worden gedeeld over de jeugdhulpregio’s in Zuid-Holland. Daar waar dat mogelijk is, worden al tijdens het project bruikbare onderdelen (trainingen, methoden e.d.) vanuit het project gedeeld, zodat andere aanbieders en gemeenten/jeugdhulpregio’s deze al kunnen gebruiken.
Uitvoerenden & partners
Het JIP vervult de centrale rol van pen- voerder en projectleider. Er wordt nauw samengewerkt met partners als ExpEx, Bureau LWPC, Centrum 16•22, Youz, GGD Delfland, Wijkz (jeugdwerk) en Schakenbosch. Maar ook de Haagse Hogeschool voor de bijvoorbeeld de werving van studenten en vrijwilligers. Het project is voor de regio Haaglanden en heeft een looptijd van drie jaar.
MindMaatje
Voor het aanmelden van een MindMaatje of jongere kunt u mailen of bellen naar: info@loveyourmind.nl / 088 7878890
Contact
Steven van der Knaap
s.vanderknaap@hetjit.nl / 06 43 07 79 42
Radha Nanhoe
r.nanhoe@stichtingjess.nl / 06 10 55 65 86